לשמחתי, כיום יותר ויותר עסקים פונים לפעילות עסקית מלאה או חלקית בה הם יכולים להפיק משהו "חדש" מן "הישן". חנויות יד שנייה, זה לא עניין חדש גם אם לא לגמרי מפותח. אבל זה לא מתחיל ונגמר בחנויות יד שנייה וטוב שכך, כי בינינו זה לא יכול להיות הפתרון היחיד.

מדי יום, חודש ושנה נזרקת כמות אדירה של פסולת אלקטרונית, חלקה נטמנת בצורה נכונה והשאר, לכו תדעו מה בדיוק קורה לה ואיך היא משפיעה על הסביבה בה אנו חיים ובכלל עד כמה זה בזבזני פשוט לזרוק מחשב או טלפון רק כי משהו בו פשוט לא עובד, משהו שאפשר בסופו של יום לתקן.

"מחשב לכולם", הוא דווקא מיזם התנדבותי לגמרי שכל מטרתו המוצהרת של היזם שלה, נועם זינגר, היא "לתת לילד חיוך". הרעיון הוא מאוד פשוט: אוספים תרומה, מתקינים, מעבירים הלאה. שלושה שלבים פשוטים שבכל אחד מהם יש מורכבות אחרת. הרעיון ביוזמה – אקולוגי – מחזור ציוד שאחרת פשוט נזרק ועל ההשלכות של זריקת ציוד מסוג כבר כולנו שמענו.

נועם זינגר, מהנדס תוכנה ביום ומתנדב בשיפוץ והרכבת מחשבים לתרומה בלילה פתח את דף הפייסבוק למיזם לפני כשנתיים, אבל בפועל מספר שהרבה לפני עשה זאת לבד, "סתם, בשביל הכיף". את הניסיון הדרוש כדי להתחיל מיזם מסוג זה הוא צבר במהלך עבודתו הקצרה כטכנאי באמדוקס, "שם למדתי את המקצוע, את הידע מאז, אני מיישם בפרויקט".

כיום, מספר נועם "אפשר להשיג גם לפטופ סביר ב-1200 ש"ח בחנויות. מחשבים נייחים הם אמנם לא יקרים, אבל נלווים אליהם מסך, מקלדת ושאר חיבורים. מחשב ישן ומשופץ אפשר להשיג בכל מיני דרכים: דרכנו, לקבל יד שניה מחברים או לקנות בזול ביד 2 . אנו רואים את תפקידנו בלעזור ולתת למי שצריך ולא הצליח בדרכים אחרות.

מטרת המיזם שהקים היא להעניק מחשב לכל מי שצריך ומבחינתו לא מדובר במשפחות קשות יום. "תרמנו ונמשיך לתרום גם להוסטלים לסוגיהם, לעמותות שמתמודדות עם נוער בסיכון או נוער בשלבי התהוות מגדרית, נשים שעברו אירועים קשים, אנשים בספקטרום האוטיסטי, אנשים עם קשיים פיזיולוגיים ונפשיים, ולמעשה כל מי שאפשר וראוי לעזור לו".

מטרת המיזם שהקים היא להעניק מחשב לכל מי שצריך ומבחינתו לא מדובר במשפחות קשות יום.

מאיפה הגיע הרעיון ליצור מיזם בהתנדבות מלאה, למי בכלל יש זמן לעשות משהו בהתנדבות מלאה?

"הכל התחיל מתחביב שלי לפרק מכשירים. סתם, משהו שאני ממש אוהב לעשות ולגלות איך הדבר הזה עובד. ואם אוהבים משהו, אז צריך לעשות אותו קצת יותר בגדול. מכאן הרעיון הוא כבר די פשוט, לפרק ולהרכיב ולתת למי שצריך את זה. ההיגיון הוא מהפתגם "תן לאדם דג, הוא ישבע ליום אחד; למד אותו לדוג, הוא ישבע כל חייו". המחשב שאני קיבלתי כילד קטן, בנה את הכישורים שלי ואת חיי והקריירה שלי בהמשך. רק מתבקש שאעשה משהו דומה עבור אחרים. אני מקווה שכל ילד ו/או בוגר שיקבל מחשב מאיתנו, יוכל לבנות את עצמו לעתיד טוב יותר".

גם אם אתם רוצים למסור מחשב וגם אם אתם רוצים לקבל מחשב – כל שעליכם לעשות הוא לפנות לחבר'ה המדהימים של "מחשב לכולם" באמצעות דף הפייסבוק שלהם ומשם כבר יטפלו בכם יפה.

כמה מחשבים תיקנתם ומסרתם למשפחות עד היום? האם ספרתם בכלל? הערכה גסה?

אני לא מנהל פנקסים ואפילו לא בהכרח מודע למה עושים אחרים. לפי ההערכה גסה עברו דרכנו בין 100 ל-200 מחשבים. חלקם עברו למשפחות באופן ישיר או דרך עמותות שנמצאות בקשר יותר רציף עם משפחות ואנשים שצריכים את העזרה הזו. ממשיכים לנסות להוציא תרומות, כן ירבו…

האם יש שותפים נוספים למיזם זה?

"בהתחלה הייתי לבד, ובוא נאמר בכנות, אני לא הטכנאי הכי מוצלח בתחום. אבל ככל שדיברתי עם אנשים, גיליתי עוד ועוד שחושבים כמוני ורק שיש לכולם קושי להתארגן אופרטיבית לביצוע. אז בניתי לכולם מסגרת שבה כל אחד יכול לתרום לפי יכולתו, וכולנו נעזור זה לזה להגיע לתוצאות. זה תפס כמה אנשים. יש לנו היום מספר מתנדבים שכל אחד פעיל ברמת המוכנות והזמינות שלו. חלקם פחות וחלקם יותר".

מי מתפעל את המיזם?

"הדבר שאני הכי אוהב בפרויקט הזה הוא שמדובר בפרויקט מבוזר שאין בו מנהל ואין אף אחד שמקבל הוראות. בדיוק בהקשר הזה צריך להגיד שאני לא באמת חשוב פה, אלא רק שותף כמו כולם. נכון שהייתי הראשון וצרפתי עוד ועוד טכנאים שרוצים כמוני לעשות איזה מעשה, אבל זה הכל.

הרעיון הוא מאוד פשוט, אוספים תרומה, מתקינים, מעבירים הלאה. שלושה שלבים פשוטים שבכל אחד מהם יש מורכבות אחרת. מכיוון שלא כולם טובים בהכל, אז אנחנו עוזרים זה לזה. ככה זה עובד בלי צורך בניהול מרכזי".

האם יש היענות של מתנדבים לעזור בזה?

"כן, אבל לא מספיק. ככל שעובר הזמן אנחנו רואים עוד ועוד צורך וכן יותר תורמים שרוצים לתת ציוד שהם רוצים שייקלט אצל נזקקים. חסר לנו ידיים עובדות וגם חסר מי שיעביר ציוד מתורמים אלינו ומאיתנו לנזקקים".

איך שומעים עליכם?

"בסוף היום, אלו שתורמים לנו ציוד ישן, מוצאים אותנו לרוב דרך פוסטים בפייסבוק או דרך חברים שקראו את הפוסטים בפייסבוק. לפני כמה שבועות גם קיבלנו תרומה גדולה יחסית מחברה שהחליפה ציוד ישן בחדש. התרומה הביאה אותנו למצב חדש שבו היינו מוצפים בציוד וכמעט לא היה לנו יכולת להתמודד איתו. האתגר שלי היום הוא להביא כמה שיותר אנשים להיות חלק ממעגל התורמים. לתפיסתי יש בזה ערך מוסף בזה שלכל אחד בחברה שלנו יש אחריות הדדית לזולת. לכולנו יש מחשבים ישנים, ואת חלקם ניתן להעביר הלאה".

כיצד אתם משנעים את המחשבים או מוצרי אלקטרוניקה אחרים לבתים של האנשים שמקבלים?

זה אכן אחד הקשיים הגדולים שלנו. על כל תרומה של מחשב שעובד למשפחה, יש בממוצע 3 נסיעות לאיסוף ציוד מתורמים. הרעיון ביוזמה הוא אקולוגי בעיקרו בכך שאנחנו ממחזרים ציוד, אבל יש לנו עוד הרבה במה להשתפר. ככל שיהיו יותר מתנדבים ביותר מקומות, נוכל כנראה לצמצם את טווחי הנסיעה ולחסוך דלק. וכן, הדלק על חשבוננו. זה תחביב בסוף היום, ותחביב זה עסק יקר".

איך אתם מגיעים אל המשפחות?

"בכל דרך שהיא. דרך האתר פונים אלינו אנשים או ארגונים. לפעמים דרך חברים או דרך סתם שיחות שאני מנהל עם אנשים. לפעמים אני מפרסם באגורה ומקבל טונות של פניות. גם נעזרים בעמותות כמו "מחשב לכל ילד" או "מחשב טובה", להם יש כנראה יותר משאבים בשביל לבצע את התרומות עצמן. יש את "הלפי" ואת "ארגז של חלומות" שלאחרונה יוצרים שת"פים מועילים. אישית אני אוהב לדבר עם האיש הקטן, ככה זה מרגיש יותר אישי ואמיתי.

 

סגירת תפריט