המונח העברי "למחדש" או "מיחדוש" מגיע מהמקור הלועזי "Upcycling" והמשמעות שלו היא די פשוטה – שימוש חוזר יצירתי בחומר גלם ו/או במוצר ישן. Upcycling, שימוש חוזר יצירתי, הוא תהליך של הפיכת מוצרים שאתם לא צריכים יותר בין אם אלו תוצרי לוואי של משהו שיצרתם, חומרי פסולת, ריהוט ישן וחסר תועלת, או מוצרים לא רצויים והפיכתם לחומרים חדשים או מוצרים באיכות טובה יותר או לבעלי ערך סביבתי טוב יותר.
המונח Upcycling הוא ההפך של Downcycling, שמשמעותו היא גם די פשוטה וכוללת המרת חומרים ומוצרים לתוך חומרים חדשים בעלי ערך פחות יותר.
המילה "מיחדוש" מגיעה משילוב המילים מיחזור + חידוש. ואתם בטח תוהים מה זה אומר בפועל "למחדש" משהו? קודם כל, וחשוב ביותר היופי בשימוש יצירתי חוזר הוא שאתם יכולים לעשות מה שאתם רוצים איך שאתם רוצים – זאת היצירה שלכם ואלו הם הצרכים שלכם. אולי אתם משפצים את הבית ורוצים לשלב חומרים מהבית הנוכחי בחדש? או שאולי אתם רוצים לעשות משהו יצירתי וכיפי עם הילדים. הבת שלי מאוד נהנתה לעזור לי בשני פרוייקטים מהממים שעשיתי. ההתלהבות שלה לקראת, לקיחת חלק בהכנות ובתהליך עצמו ואחר כך ליהנות ביומיום ממה שבנינו במו ידינו, היא מתנה אמיתית.
אם אתם אוהבים לעשות חיבורים, ליהנות מהישן אבל לתת לו טוויסט רענן. המיחדוש מפיח חיים חדשים במוצר ומביא עמו קריצה של הומור, וזאת מעבר לתרומתו בשמירה על איכות הסביבה. ואל תטעו, אתם לא חייבים למחדש רק רהיטים וחפצים מאוד גדולים ולהפוך אותם ליצירות אמנות חוצת גבולות, גם לקחת בקבוק או צנצנת פלסטיק של קרם שהיה לכם ולהפוך אותה למשהו נחמד ושימושי. השימוש היצירתי החוזר כשמו כן הוא, אין מגבלות. אתם יכולים ליצור רהיטים, פריטים מעוצבים לבית, להכין משהו לגינה שלכם או לגינה הקהילתית בשכונה שלכם, ליצור גוף תאורה, או פריט אחסון, צעצוע לחיית המחמד שלכם, משחק לילדים ועוד… השמיים הם הגבול בקטע הזה.
כמו תמיד להלן מספר צעדים מקדימים למי שרוצה לגלות עוד מבלי להתחייב:
- עמוד הפייסבוק "Upcycle That" שהיא ה-Go No Go שלי בכל הנוגע לרעיונות של שימוש חוזר יצירתי בדברים. אני מאוהבת בעמוד הזה. מנהלי הקבוצה מביאים לשם כל הזמן רעיונות מעלפים ובכמויות של סטייל שאוטומטית מתחשק לי לחדש משהו. ויש להם גם UPCYCLING IDEAS AND INSPIRATION.
- קבוצת הפייסבוק "ע.ז.ב באמאש'ך (עשה/י זאת בעצמך)" היא קבוצה נהדרת בה אפשר לקבל השראה לסוגים שונים של שימוש יצירתי חוזר. אנשים עושים שם דברים נהדרים מחידוש ארונות מטבח עבשים ומגעילים בדירות שכורות ועד יצירת לוחות פעילות לילדים.
מתוך הפוסט של Itay Hano מהקבוצה – לוח פעילות שבניתי לילדה "busy bord", הכל מעצים ממוחזרים, הפלטה מעץ סנדוויץ שמצאתי ממטבח זרוק, הגב עשוי מדיקט של ארון ישן, החלונות שנפתחים עשיתי מעץ אורן וחיברתי אליהם צירים של דלתות, המערכת האלקטרונית פשוטה וכוללת חמישה לחצנים שכל לחצן מפעיל נורות אחרות, את כל האלמנטים שמורכבים מצאתי במחסן והשאר קניתי בטמבוריה, סה"כ פחות ממאה שקל, כמה שעות עבודה, הילדה עפה על זה שעות)
למי זה מתאים? (רשימה חלקית ביותר)
- לכולם. גדולים כקטנים. אתם קוראים את זה וחושבים לעצמכם, "כן, אבל אני לא יצירתית כמו האנשים האלה בפינטרסט" או "כן, זה נחמד אבל צריך לקנות בשביל זה דברים… וזה הופך לפרוייקט שאין לי זמן אליו. אז כמו שאמרתי מקודם, גם לקחת מסגרת של תמונה שהתכוונתם לזרוק ולשים בתוכה מפית יפה, או רקמה שיש לכם בבית ולהניח אותה בבית איפשהו כדי להוסיף אווירה זאת המהות של שימוש יצירתי חוזר.
- בתי ספר – קלאסי לפעילויות בבתי ספר. פעילות חינוכית-ערכית שתאפשר לתלמידים ליצור משהו בעל ערך ולקבל תחושת הישגיות בכך שעשו משהו בעצמם כשהבונוס הוא שיוכלו להשתמש בו אחר כך ביומיום שלהם (למשל, אם מכינים ספסל מכיסאות ישנים).
- פעילויות הורים ילדים – מה יותר כיף מליצור משהו עם הילדים שלכם?
- חברות וארגונים. גדולים כקטנים. היום כל החברות הבינלאומיות והתאגידים הגדולים רוצים להראות שהם לא מזיקים לסביבה ושהם משתמשים בחומרי גלם שלא פוגעים בסביבה, על אף שזה לא תמיד נכון. רוצים להשוויץ במשרדים המהממים שלכם? איזו דרך טובה יותר יש לתמוך בסביבה מאשר לתלות אמנות או להפוך את המשרד לידידותי לסביבה באמצעות מחדוש?
למחדש הוא הלמחזר החדש. למה לזרוק משהו אם אפשר למחזר אותו? ולמה למחזר משהו, אם אנחנו יכולים לשמור אותו ולהפוך אותו למשהו שונה לגמרי?! אז קדימה למה אתם מחכים, לכו תבדקו מה יש לכם בבית ששווה מחדוש. צלמו ושתפו אותנו.